mandag 1. oktober 2012

Saudi-Arabia: Saudiere går også på Ikea

I dag havnet Saudi-Arabia i nyhetsbildet igjen og som vanlig er det ikke positive nyheter som kommer ut av ørkenen. I de nye IKEA-katalogene i Saudi-Arabia er kvinner retusjert bort fra bildene og kun mennene er igjen. Dette har skapt stort oppstyr både nasjonalt i Norge (Eksempler fra NRK og TV2 her). Også internasjonalt har avsløringene i den svenske avisen Metro fått mye oppmerksomhet.

Det er selvsagt forkastelig og idiotisk at slike ting blir gjort, og kritikken har haglet mot IKEA. Nå er ikke jeg ute for å forsvare en møbelkjede, men litt kontekst kan ikke skade om noen ønsker å forstå hvorfor dette i det hele tatt er gjennomført av IKEA. Det er nemlig slik at kvinner i reklamekampanjer er uhyre sjeldent i Saudi. Og er de tilstede så er de riktig kledd og tildekket, altså etter saudiske tradisjoner og regler. Av den grunn så opplever man ofte at det i butikker som selger ting hvor kvinner kan være avbildet (undertøy, magasiner, filmer osv) så er bildene enten revet vekk eller som oftest teipet over med svart teip. 

Grunnen til dette er at det religiøse politiet (mutawwa) av og til tar seg inn i forretningene som selger ting med bilder av kvinner av, kvinner som ikke er påkledd i "saudisk tradisjon". Om disse bildene ikke er tildekket eller fjernet så tar ofte mutawwa saken i egne hender, enten ved å teipe selv eller mer vandaliserende metoder. Ødelagte varer er jo ikke bra for business og da er det bedre å være føre var. 

Dette er også grunnen til at IKEA har gjort som de har gjort. De kunne valgt å gi ut samme katalog over hele verden, men da stod de i fare for å få besøk av sensurgale mutawwaer. Spesielt siden originalkatalogen inneholder bilder av "vestlige damer" så ville den nok vært "farlig". IKEA må som alle andre multinasjonale selskaper tilpasse seg markedet de gjør forretninger i og det er nettopp det de her har gjort. For IKEA er det viktigst å selge IVAR hyllene sine, ikke kommer med politiske standpunkter. Se for eksempel på annonsen fra IKEA under, med et homofilt par som sentrum. Markedstilpasning på sitt beste. 

Vil du vite mer om hva og hvem en saudier er? 
Om du har en interesse for å lære mer om Saudi-Arabia og om den normale saudier så har du nå en unik sjanse om du bor i Oslo. For på fredag arrangerer UiO, ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk et seminar kalt "Hvem er en saudier?"

Laila Makboul som har levert masteroppgave om saudiske lærebøker og som har bodd i Saudi-Arabia innleder seminaret. Makboul er dyktig og kjenner Saudi-Arabia godt, og kan gi mange gode svar på hvem en saudier egentlig er. Synes du Saudi-Arabia er verdens verste land, verdens rareste land eller er du bare litt nysgjerrig på hvem som egentlig bor i dette landet så bør du møte opp på dette seminaret på fredag. Jeg er sikker på at det blir spennende!. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar