onsdag 11. juli 2012

Jemen: Dokumentar om AQ i tiden da norsk terrormistenkt skal ha oppholdt seg der

For en måned siden skrev jeg en lengre sak om en dokumentar laget av Frontline, om AQAP i Jemen. Den var på dette tidspunktet ikke tilgjengelig utenfor USA, men nå ser det ut til at den er lagt ut på nettet.

Denne dokumentaren er uhyre interessant på flere måter. For det første får man et innblikk i hvordan AQAP og Ansar Al Sharia opererer i Jaar og Azzan, i tillegg til hvordan de kjemper om innflytelse i Aden. Vi blir med inn i områder som kamerateam ikke har vært før og får se hva befolkningen i Jemen møter av problemer både fra myndigheter og AQAP. For det andre er det sjeldent blitt vist nære portrett av de som allierere seg med disse gruppene. 

Med norske øyne er det en ting som stikker seg ut. Kamerateamet besøker (halveis ut i filmen) byen Azzan, som på denne tiden var helt og fullt kontrollert av Ansar Al-Sharia. I følge ulike aviser og etterretningskilder så skal dette også ha vært byen hvor den konverterte nordmannen skal ha oppholdt seg, om kildene har rett vel og merke. Det som gjør det ekstra spennende er nettopp at i følge disse kildene så skal nordmannen befinne seg her i perioden kamerateamet er der. Det som kommer klart frem er mye av det jeg pekte på i en tidligere bloggpost, nemlig at Ansar Al-sharia og AQAP i dette området først og fremst kjemper mot lokale krefter. Etter å ha sett denne filmen, så er jeg ennå mer i tvil i hva som egentlig ligger i påstandene om at denne nordmannen skal ha vært en del av Ansar Al-Sharia i Azzan. Til det virker hele organisasjonen og folkene for paranoide til å godta utenforstående. Men jeg vet jo ikke. 

Filmen ser dere under, den er virkelig interessant!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar