onsdag 2. mai 2012

Jemen: Humor (og Katy Perry) som et ypperlig revolusjonsvåpen

Mens solen skinner over Norge, så er det ennå revolusjonerende skyer som henger over den arabiske halvøy. Bahrain har våknet til live og viser at lokket på en kokende gryte ikke kan hindre overkoking for alltid. I Jemen er man mer i en overgangsfase hvor den nye presidenten Hadi forsøker å ommøblere militæret og fjerne gamle hauker fra maktposisjoner. Midt blant alt dette sitter den vanlige jemenitt og forsøker å få gjennomført den "ordentlige revolusjonen" som ble startet for godt over et år siden. Og våpnet de bruker mer og mer? Humor!

I den engelskspråklige avisen Alakhbar English er det denne uken trykket en spennende artikkel om hvordan humor er et mektig våpen i kampen mot vanstyre, korrupsjon og totalitære regimer. I Change Square ved universitetsområdet i Sana'a har det i nesten et år vært flere scener hvor komikere har opptrådt med parodier av kjente politikere og ikke minst Saleh selv. Og i tillegg florerer det av ulike vitser om Jemens heller tafatte og korrupte politikere som "alle" i Jemen kjenner til. En av disse går slik:

“Satan decided to leave Yemen once and for all. Before leaving, the immigration officer informed the minister of interior of Satan’s plan. The minister then asked Satan, ‘Why are you leaving?’ He responded: ‘the Yemeni people don’t appreciate the good deeds I have done. I taught all the officials how to steal, and now that they built their castles, they have a sign on the entrance saying: this is from the blessings of God!’”
 Det har også oppstått flere tv programmer på uavhengige tv-stasjoner som har et humoristisk, men kritisk blikk på samfunnet. Her tas store samfunnsproblemer opp som barneekteskap, kvinners stilling og religionens sterke rolle i samfunnet. I tillegg finnes det parodier av de fleste høytstående politikere, med Saleh og hans informasjonsrådgiver Abdo Al-Janadi som går under kallenavnet "komiske Ali fra Jemen" i spissen. Min begrensede arabisk tar ikke alt, men mye av humoren går på at Al-Janadi finner på ting hver gang han uttaler seg.

Youtube blir også hyppig brukt av jemenitter som setter sammen sine egne humoristiske videoer for å latterliggjøre makten og ufarliggjøre dem. Den mest kjente videoen er nok ennå den hysteriske morsomme miksen av Ali Abdullah Saleh og Katy Perry, hvor Saleh fremstår som den mest ubesluttsom statslederen i nyere tid. Se under for ønskereprise:


Men fra spøk til litt alvor. Humor har alltid hatt en viktig plass i kampen mot det bestående og mot makten. Det kan man se i resten av den arabiske verden under Den arabiske våren og under tidligere revolusjoner andre steder i verden. Men i Jemen har humoren nok en ennå større betydning. I og med at nesten halvparten av Jemens befolkning er analfabeter så er det vanskelig å nå frem med budskap og samle grupper for å støtte en sak. Og der kommer humoren inn, for det er et språk alle forstår. Det viser seg at humor ofte er det beste middelet for å skape oppmerksomhet og støtte til en sak. Så selv om humor og parodier for det meste bare er et avbrekk fra en hard hverdag, så kan humor og komedie være en viktig samlende faktor for hele samfunnet. For selv om du ikke kan lese eller skrive, så kan du le. Det er noe alle har til felles!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar