Det har blitt et lite opphold her de siste ukene, rett og slett fordi jeg har litt andre ting å bedrive. Men selv om det er rolig her, så skjer det mye i hele Gulfen. Jemen er på nytt i nyhetsbildet ved at Gert Danielsen, som ble kidnappet i Sana'a, nå er løslatt og tilbake i Norge. Det gikk heldigvis som vi forventet. Ellers er president Saleh endelig kommet seg på sykehus i USA og dermed fått seg visum, til store protester fra mange.
I Jemen er det fremdeles kamper både i nord, i sør og i områder nære Sana'a, og Al-Qaida affilierte grupper bygger seg opp flere steder i landet. I Saudi Arabia er det ikke like trengende problemer, men der er det i større grad de dyptpløyende problemene som må løses. I den anledning så har jeg samlet en del gode artikler om disse temaene som dere som er interessert bør lese.
Vi kan begynne i Saudi Arabia. I en meget velskrevet artikkel av Nathan Brown kalt "Why wont Saudi Arabia write down it's laws" pekes det på et av de mest sentrale problemene i det saudiske samfunnet, fraværet av kodifiserte lover og da fraværet av en rettsstat. Dette er noe jeg har jobbet en del med, og det fanget spesielt min interesse etter å ha lest denne utmerkede rapporten til HRW om alle problemene med rettsystemet til Saudi Arabia. Viktig å lese. Hovedproblemet som dere selv kan lese om er at man ikke vet om man gjør noe ulovlig og i tillegg kan samme handling straffes på helt ulike måter i det saudiske rettsystemet for alt avhenger av dommeren og hans tolkning. I det hele viser Saudi Arabia at denne måten å bruke sharialov på, ikke er forenlig med noe som ligner en rettstat.
I en annen, litt hyggeligere artikkel, skrevet for nettstedet til Saudi Aramco (saudiske statlige oljeselskapet) så får vi være med på en tur i Wadien utenfor Riyadh. En Wadi er en dal eller et søkk i terrenget hvor det ofte er mer planteliv. Her får man en god beskrivelse av hvor mye slike Wadier har å si når man bor ute i ørkenen, og jeg kan skrive under på at feks Wadi Hanifa utenfor Riyadh er deilig å henge i når man har fått en overdose sand.
Så til Jemen
Det er i hovedsak en artikkel jeg vil anbefale alle å lese, kalt "a shia militia, a sunni madrassa, and the story behind a siege in Yemen". Her beskriver Theo Padnos, som selv har vært student og bodd i Jemen, hva som egentlig har skjedd nord i Jemen, i provinsen Dammaj. Her kjemper zayidigrupper (hovedsaklig houhiene) mot sunni grupperinger om kontrollen over området. Midt i dette så ligger den en islamsk skole som tiltrekker seg mange vestlige muslimer som ser på dette som et av de få stedene man kan studere islam "slik det var". Fascinerende, men også deprimerende lesning. Men den anbefales sterkt.
Ellers har det kommet flere smånyheter fra Jemen de siste ukene, om man ser bort i fra kidnapping og Al-Qaida. Først så har Yemenpost skrevet om at de nye myndighetene vurderer å flytte hovedstaden i Jemen til Aden. I mine øyne et forslag som er smart, for Sanaa er en tapt by. Ingen vann, strømmen styres i Marib og byen er overbefolket. På lang sikt en god tanke.
I tillegg har det kommet noen nyheter ut fra USA. Først at myndighetene ikke er sikre på om president"valget" vil bli avholdt 21 februar. Valg står i hermetegn rett og slett fordi det foreløpig kun er en kandidat, visepresident Hadi. Ellers har det vært fokus på at Hillary Clinton ikke helt stoler på Saleh.
Til slutt så vil jeg gjerne nevne kort en kronikk som stod å trykk i New York Times. Do drones undermine democracy? En tankevekkende og godt skrevet kronikk av Peter Singer om problemene med USA sin politikk med å sende droner for å ta ut "fiender" blant annet i Jemen. Verdt å lese.
God helg
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar