fredag 1. mars 2013

Jemen: Nytt nummer av Inspire truer med soloterrorisme mot Norge

Dagens store nyhet fra den arabiske halvøy er at AQAP har sluppet sitt nye nummer av "magasinet" Inspire, et engelskspråklig propagandamagasin som er ment å inspirere radikaliserte engelskspråklige muslimer i Vesten. De fleste hovedstadsavisene i landet har slått saken stort opp, da spesielt at Norge er nevnt en gang i bladet. Dette er det tiende nummeret av Inspire som er sluppet siden 2010 og det er ikke uten grunn at dette nummeret slippes akkurat nå. Jeg tenkte å gi en innføring i hva dette magasinet egentlig er for noe, og hva som egentlig står der.

Først en kort historisk bakgrunn. Det har tidligere vært skrevet litt om Inspire her, da i sammenheng med nordmannen som mistenktes å samarbeide med AQAP i Jemen. "Bladet" ble startet opp i 2010 og var redigert av den amerikanske muslimen Samir Khan, som flyttet til Jemen for å kjempe mot sitt hjemland. De fleste tror allikevel at hjernen bak Inspire var den amerikanske Anwar al-Awliki, kjent for å ha vært en inspirasjonskilde både for "undertøysbomberen" og skytteren på Fort Hood. Målet bak Inspire er å nå ut til engelskspråklige muslimer, hovedsaklig i USA og England, som ikke leser eller forstår arabisk og da spesielt de små radikaliserte gruppene som allerede lever i opposisjon til sitt hjemland.

I motsetning til hva mange tror så var ikke Awliki en ledende figur i AQAP mens han levde, men han var en meget viktig brikke i å få formidlet budskapet deres ut til nye grupper. For mens AQAP i Jemen de siste årene har hatt et lokalt fokus, hovedsaklig gjennom søsterorganisasjonen Ansar al-Sharia, så var fokuset for gruppen rundt Awliki rettet mot Vesten. Inspire og Awliki sin påvirkningskraft ovenfor vestlige radikaliserte muslimer er trolig også hovedgrunnen til at USA flere ganger forsøkte å drepe sin egen statsborger. De lyktes 30. september 2011, og i samme angrep ble Samir Khan også drept, noe som viser at disse samarbeidet tett. Men selv etter drapet på gallionsfiguren Awliki så har AQAP fortsatt å gi ut Inspire.

Så hva er egentlig dette magasinet? Jeg velger bevisst å ikke linke til kopien av Inspire, for jeg vil ikke bidra til å gi det mer distribusjon enn nødvendig. Men jeg skal gi et par eksempler på hva man kan finne der. Den første tanken som slår en når man leser igjennom Inspire er at bladet forsøker å være et moderne "Natt og Dag-aktig" blad (uten sammenligning forøvrig) ved at det er lagt masse arbeid i design, fonter og utseende. Det ser fancy ut. Innholdet derimot er ubehagelig, ekkelt og skremmende å lese. Starten er fylt med "en leder" fra redaktøren og reaksjoner fra vestlig media på tidligere utgaver. Hovedsaken er kampene som utspilte og utspiller seg i Mali mellom jihadister og franske styrker, i tillegg til et fokus på soloterrorisme. 

Deretter følger en såkalt "spørsmål og svar" spalte, og det er her Norge dukker opp. Spørsmålet dreier seg om soloterrorisme, og det kommer frem at AQAP oppfordrer til slike aksjoner av flere grunner. Jeg vil ikke utdype det her. I siste avsnitt står det:
We call all Muslims in the West in general, and in the USA, UK, France, Denmark, Norway and Italy in particular to embrace this new tactic. 
Det er alt som nevner Norge i hele magasinet på 32 sider. At man så åpent oppfordrer til terror i navngitte land er uansett noe å bite seg merke i. På mange måter er det vanskelig å ta dem seriøst, for mye av det som publiseres er så barnslig og i samme ånd som publiseres i nettavisenes debattseksjoner. Men så er det også noen trusler som er så åpenbare at det er skummelt. Jeg velger å publisere et eksempel bare for å vise hvor drøyt det egentlig er. Bare for å understreke, dette er avskyelig. 

 Og galskapen fortsetter.

Dette er ikke alt. Det finnes "annonser" for hvor galt det er gått i Vesten når homofile kan gifte seg, en hel side er satt av til slik propaganda. Ellers tar Inspire seg friheter og mener at oppstanden i den arabiske verden egentlig var til støtte til Osama Bin Laden, og at alle salafigrupperinger i disse landene støtter dem fullt ut. Alt er ren og skjær propaganda, og ekkelt å lese. Jeg mener allikevel at det ikke er noe vits å prøve å tie dette i hjel, det må frem i lyset og det må understrekes hvor virkelighetsfjernt dette er. På den andre siden må det også frem i lyset for at det skal tas alvorlig, for dette er ikke guttestreker fra et par menn i fjellheimen i Jemen. Dette er målrettet propaganda for å skremme, inspirere og bygge en merkevare. Merkevaren Al Qaida. 

Det er ikke uten grunn at magasinet kom akkurat nå. For en noen måneder siden ble det bekreftet at nestkommanderende i AQAP Sa'id al-Shahiri ble drept i et droneangrep. For et par dager siden ble det bekreftet at hans etterfølger er på plass. 
Rubaysh, tidligere fange på Guantanamo og Saudier akkurat som Shahiri, har den siste tiden publisert flere pamfletter på jihadiforumer hvor han legger ut tanker om AQAP sin ideologi videre. Av den grunn er det i følge flere eksperter på temaet ingen overraskelse at Inspire nå er ute med nytt nummer. Ledelsen i AQAP har blitt svekket det siste året, både gjennom droneangrep og gjennom kamper mot det jemenittiske militæret, og dette er deres forsøk på å vise styrke. Men at de er sterke utenfor Jemen er lite troverdig. 

Forsøket på å vise styrke faller igjennom ved at de gang på gang i Inspire forsøker å skape frykt med å forsøke å påstå at alle muslimer er potensielle soloterrorister. De vedlegger "oppskrifter" på hvordan man setter fyr på biler og lage trafikkulykker. Svakheten gjennomskues rett og slett fordi det virker som om hele Inspire er rettet mot oss "vantro", og er et forsøk på å skape frykt, og ikke et forsøk på å rekruttere eller inspirere. Hele magasinet er fylt med ideen om at terroristen lurer i nabohuset ditt, og det virker som om dette er det eneste midlet en svekket organisasjon kan ta i bruk. Det betyr ikke at man ikke skal ta dette blodig seriøst, men til sammenligning til tidligere nummer av Inspire som har hatt mer fokus på innhold enn design, så virker dette nummeret i større grad å være selv-promotering med et mål om å skape frykt. 

Det håper jeg de ikke greier. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar