torsdag 3. november 2011

Jemen: Når en akademiker går bort

I løpet av gårsdagen dukket det opp flere og flere twittermeldinger hvor folk både i USA, Europa og Jemen mintes en akademiker som er gått bort. Christopher Boucek var en av dem som har fulgt Jemen en årrekke også lenge før "Den arabiske våren" og han døde i sitt hjem i går kun 38 år gammel. Boucek var ikke veldig kjent blant offentligheten, men for dem som har fulgt Jemen og utviklingen der så er Boucek et navn de fleste vet hvem er. Han var en dyktig akademiker som på mange måter gikk i mot strømmen, ved å fokusere på fakta på bakken og ikke bli med i hylekoret om "terrorisme, Al Qaida og nasjonal sikkerhet" når det gjaldt Jemen. Han har blant annet vært rådgiver til den amerikanske utenriksdepartementet og vært en av dem som har bidratt til å nyansere debatten om Jemen med å fokuserer på andre ting enn terrorisme.

Det har strømmet på med kondolanser, noe som viser at han i sitt alt for korte liv gjorde en innsats for å forstå Jemen, som mange har satt pris på. Nettsiden Yemen Peace Project har samlet alle Twitter kondolansene på en egen side. Boucek jobbet for Carnegie Endowment for International Peace , en organisasjon som jeg vil anbefale alle som er interessert i Midtøsten og Jemen å sjekke ut. De har lagt ut en egen kondolanseprotokoll.  En av mine favorittbloggere om Jemen, Gregory Johnson, har også lagt ut et minneord på sin utmerkede blogg Waq al-waq. Også bloggen The Arabist har skrevet noen ord om Boucek.

Personlig så kjente jeg ikke Boucek, men jeg var så heldig å få møte ham og Ginny Hill fra Chatham House under et seminar om Jemen i Riyadh i vår. Der fremstod han som enormt kunnskapsrik og dyktig, og ikke minst villig til å lære bort sin kunnskap og få fokus på mange av de underliggende problemene i Jemen. Som mange andre som følger Jemen nøye, så er det trist når en av de klokeste hodene forsvinner, spesielt når det skjer så brått og i en så ung alder. For dere som er interessert i Jemen, så vil jeg anbefale dere å lese noen av Boucek sin arbeider, slik at hans tanker ennå lever videre. Den Arabiske Halvøy kondolerer familien og kollegaer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar