tirsdag 25. juni 2013

Qatar: Emiren av Qatar overlater makten til sin sønn emiren


Qatar sitt nye overhode 33 år gamle Sjeik Tamim bin Hamad al-Thani
Det har blitt en stund siden siste oppdatering, mye grunnet at jeg har hatt andre prosjekter å fokusere på. Men i dag kom det en såpass stor nyhet, sett fra Gulfen iallefall, at en liten oppdatering var på tide. Qatar, det rikeste landet på den arabiske halvøyen, har fått et nytt overhode: Sjeik Tamim bin Hamad al-Thani.

Emiren Hamad bin Khalifa al-Thani holdt en TV-overført tale hvor han erklærte at han ville abdisere fra tronen og overlate makten til sin sønn Tamim al-Thani. Hele talen kan du lese her om det er av interessse. Avtroppende Emir Hamad har styrt Qatar siden 1995 (27 juni) da han tok makten fra sin far i et "kupp" innad i familien. Morsomt nok er Qatar nå det eneste landet i verden hvor det befinner seg tre regjerende monarker, siden faren til Hamad ennå er i live. Det er sjeldent statsoverhoder i de arabiske monarkiene abdiserer, noe som gjør avgjørelsen til Emir Hamad ennå mer spesiell. Hovedregelen i andre arabiske monarkier som Saudi-Arabia, Kuwait, Jordan og Marokko er at kongen holder det gående til han dør før han blir erstattet. Avgangen til Hamad har vært spådd en god stund, men ble altså endelig bekreftet i dag. De fleste mener at Hamad går av på grunn av sviktende helse og at dette har vært avgjort innad i familien en god stund allerede. Men dette er ikke bekreftet offisielt.

Så hva er arven Emir Hamad bin Khalifa al-Thani etterlater seg? Først og fremst etterlater han seg et land som i løpet av de 18 årene han har sittet med makten har vokst til å bli et av verdens rikeste om man ser på BNP per innbygger. Landet har enorme gassreserver, bare Russland og Iran har større reserverer, og økonomien vokser år for år. Kanskje den største arven sett her fra vesten er oppstarten av Al-Jazeera i 1996 som totalt endret medielandskapet i den arabiske verden. Al Jazeera og Qatar har etterhvert fått mange fiender blant diktatorene i den arabiske verden, men har også fått mye skryt for sin grundige journalistikk. (Det skal sies at å se på Al-Jazeera i dag er en prøvelse når de later som om de er "nøytrale" mens de hyller deres skaper og øverste sjef. Ikke helt bra det.) Et annet kjennetegn til den avgåtte emiren er fokuset på å gjøre lille Qatar til en aktør i verden. Det er blitt investert enorme summer i ulike prosjekter i utlandet, landet har jobbet hardt med å få fotball-VM og de har vært en aktiv aktør i de regional konfliktene i etterkant av den arabiske våren.

Qatar er blitt styrt av Al-Thani familien i 130 år og de har ennå et fast grep om makten. Det er få muligheter for vanlig folk å påvirke beslutningsprosesser. Nå er det neste mann i rekken Sjeik Tamim bin Hamad al-Thani som skal styre det lille landet på østkanten av den arabiske halvøy. Sjeik Tamim er født i 1980 og utdannet ved Sanhurst militærakademi i England som mange andre president- og kongesønner i den arabiske verden. En av de første endringene som vil bli gjennomført, i følge Qatarkjennere, er at den profilerte statsministeren Hamad bin Jassim Al Thani vil bli erstattet. Jassim Al Thani har i stor grad vært det offentlige ansiktet til Qatar de siste årene.

Så hvem er dette nye statsoverhodet og hva kan vi forvente vil skje med Qatar fremover? I følge Gulf News så er Sjeik Tamim bin Hamad al-Thanien en erfaren mann tatt i betraktning hans unge alder. 

Since his appointment as heir apparent a decade ago, Shaikh Tamim has held top security and economic posts, as well as overseeing Qatar’s ambitious plans to use sports to raise its international profile.
As National Olympic Committee chairman, the prince, who is himself a keen player of both tennis and football, supervised Qatar’s successful bid to bring the 2022 FIFA World Cup to the desert nation of just 250,000 citizens.
The British-educated prince is also chairman of the board of Qatar Investment Authority, the emirate’s sovereign wealth fund, which has invested billions of dollars in some of Britain’s best-known landmarks and businesses.
The fund owns large stakes in Barclays Bank and supermarket chain Sainsbury’s, as well as famed London department store Harrods and the European Union’s tallest building, the Shard.
The sports-mad prince also oversaw the purchase of leading French football club Paris Saint-Germain, and the QIA has investments in other Western capitals.

I følge Wall Street Journal er det spådd at Qatar sitt overhode i større grad vil fokusere på innenrikspolitiske problemstillinger og ikke ha et like internasjonalt fokus som faren. I følge flere analytikere vil trolig Sjeik Tamim bruker mer penger på prosjekter i Qatar som jorbruksutvikling, infrastruktur og foreberedelse frem mot forballVM 2022. Utenlandske børser har allerede reagert positivt på nyheten om maktovergang i Qatar. For dere som har en spesiell interesse for Fotball VM i Qatar 2022 så vil jeg anbefale dere å lese denne teksten jeg skrev for fotballbloggen Materazzia for en stund siden. Her får dere en kort innføring i Qatar og min statusrapport fra Qatar 9 år før mesterskapet skal gå av stabelen. Det er ikke bare lystig lesning.

I går ble det klart at dagen i dag ville bli en offentlig helligdag for å feire den avtroppende monarken. Sosiale medier har i dag også vært fylt med nyheter og tanker etter avgangen til Emir Hamad. På twitter er det opprettet en egen hashtag #ThankyouHamad hvor blant annet dette bildet ble lagt ut som symboliserer den materielle utviklingen Qatar og Doha har gjennomgått på 20 år.  

 
Trolig vil ikke dette maktskiftet ha mye å si for Qatar de neste årene. Det er samme familie som trekker i trådene og pengene vil fortsette å fosse inn så lenge det er like stor etterspørsel etter olje og gass i verdensøkonomien. Så får vi se om den nye emiren vil være like populær som sin far når han har sittet ved roret noen år.

Oppdatert: 
Den arabiske halvøy ble invitert til Nrk P3 og programmet "Verdens rikeste land" for å prate litt uformelt om Qatar og den nye emiren blant annet. For å høre det innslaget er det bare å følge denne linken. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar