fredag 21. desember 2012

Saudi-Arabia: Er det rart det går på trynet?

En kort liten post før juleferien slår inn for oss her opp i nord. (I Saudi-Arabia derimot er alle juledekorasjoner og lignende ikke lov å selge, selv om det gjøres mange steder. En venn av meg ble stoppet i tollen med et juletre blant annet, og måtte bruke god tid på å argumentere for at dette ikke var til julefeiring.)

For noen dager siden leste jeg en liten artikkel i Arab News som oppsummerer mye av hva som er galt med det saudiske samfunn og den saudiske stat. Abeidsminister Adel Fakeih ble intervjuet om den stadige økende arbeidsledigheten i Saudi-Arabia, som offisielt har rammet to millioner saudiere. Her kom han med denne fantastiske uttalelsen:
86% av jobbene som gjøres av utlendninger i Saudi-Arabia "passer ikke" for saudiere. 
Det er 6 millioner gjestearbeidere i Saudi-Arabia, som i stor grad holder landet i gang. De er bygningsarbeidere, elektrikere, rørleggere, jobber i butikker og kiosker, er lærere, sykepleiere, leger osv osv osv. I følge Fakeih gjør disse arbeiderne mindreverdig arbeid (menial), og slikt passer seg ikke for saudiere. Redselen for å bli skitten på fingrene og gjøre fysisk arbeid er så stor at slikt arbeid ikke regnes som arbeid for den saudiske befolkningen. 

I bloggen Crossroads Arabia blir denne uttalelsen også tatt opp. John Burgess som skriver bloggen legger ingenting i mellom linjene.

I really don’t know where this attitude of ‘unfit jobs’ came into Saudi culture. Before the oil boom, Saudis had a very clear choice: work or starve. Now, it appears that young Saudis survey the job market as they would a box of chocolates, delicately picking out the prime pieces, those that promise high salaries and prestige for little or no work.
Yes, there are jobs people do not like to do. I would not, of choice, work in a sewage treatment plant, for example. But if the options were to work in a sewage plant or to rely on government handouts, I’d be working in the sewage plant. Or digging ditches, or building walls, or fixing cars. It’s quite astonishing to see a nation operate on the principle of “Oh, that’s dirty! I won’t do it,” in the face of growing unemployment and the massive shift of money out of its economy to other countries.
Were entire categories of workers to suddenly disappear, Saudi cities would be piled high with trash, sewers and septic tanks would overflow, no structures would be built until Saudis realized that honest work is honest work.
Er man arbeidsledig så er man arbeidsledig. Se på ungdommen i Sør-Europa som ville gjort nesten hva som helst for å få en jobb. Men i Saudi er man så bortskjemt og har en arbeidskultur som nesten mangler sidestykke. I Norge importerer vi arbeidskraft fordi vi mangler arbeidere i visse sektorer. I Saudi importerer de arbeidskraft fordi innbyggerne i landet enten ikke får lov til å jobbe (kvinner), eller at de har vondt i viljen og er redde for svette og skit. Saudi-Arabia er et fascinerende land, men dette er en av grunnene til at landet ikke er bærekraftig i det hele tatt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar