Dette er ikke
første gang det blir nevnt og helt sikkert ikke siste. For er det en
ting som er et gjentakende problem og som bare vil øke i omfang i
Jemen så er det mangelen på vann. Jemen har nok av problemer. En svekket stat, fattigdom, underernæring,
separatistgrupper osv osv. Det er med andre ord nok av problemer som
må løses i det som er den arabiske verdens fattigste land. I tillegg til alle disse problemene så ser Jemen ut til å inneha
den mildt sagt kjipe rekorden i å ha den første hovedstaden i
verden som går tom for grunnvann.
Foreign Policy har den siste uken hatt flere gode artikler om de ulike problemene Jemen møter fremover. I «whose side is Yemen on», en meget lesverdig artikkel, vises FP hvordan det jemenittiske regimet motarbeider de reformer som man i utgangspunktet skal jobbe for å innføre. Jeg vil ikke gå dypt inn i artikkelen, men den er anbefalt lesning. Kort sagt så beskriver artikkelen hvordan de sentrale sikkerhetsinstitusjonene i Jemen samarbeider eller har meget tette bånd til terroristgrupperingene de er satt til å bekjempe. Her beskrives det grundig hvordan Al Qaida og Ansar Al-Sharia aldri ville oppnådd den styrken de nå har uten hjelp eller støtte i regimet. Så kan du spørre hva regimet tjener på å støtte organisasjoner som ønsker å velte dem? Svaret er enkelt, penger. For jo mer terror det finnes i Jemen, jo mer penger kommer inn i landet. Og jo mer penger som kommer inn i landet for å bekjempe terror, jo mer penger havner i korrupte hender til dem som skal bekjempe terrortrusselen.
Hva har terror og vann til felles?
Egentlig veldig lite,
men allikevel ganske mye. For så lenge Jemen styrer etter det man
kan kalle «det korrupte prinsipp», det at landets økonomi og
styringsdyktighet avhenger av hvor mye penger man kan hente inn i
støtte fra andre land som Saudi-Arabia, USA og andre GCC land, så
vil utviklingsspørsmål stå på stedet hvil. Jemen har mengde av
problemer som må løses innenfor utdanning, helse, politikk, økonomi
osv, men så lenge det ikke finnes en stabil statsstruktur som kan
tenke langsiktig på vegne av hele landet så vil disse problemene
forbli uløste og trolig forverre seg.
I artikkelen «Yemens Water Woes» er det nettopp dette som belyses, med fokus på vannproblematikken som egentlig eksemplifiserer den onde spiralen Jemen er inne i. I følge Verdensbanken og flere uavhengige analysebyråer så er det sannsynlig at Sana'a vil gå tom for vann innen 2020/2025. Dette er enkelt nok fordi det hentes opp mer grunnvann enn det som erstattes gjennom naturlig regn. Det meste av vannet i Jemen hentes opp av dype, meget dype brønner, gjennom pumper, enten elektriske eller ved bruk av diesel. De fleste av disse pumpene er privateide og myndighetene har ingen oversikt over hvor mange eller hvor mye vann disse pumpene henter. Eneste man vet er at det hentes mye mer vann ut enn det som blir erstattet.
Under revolusjonen, eller opprøret som mange bare kaller det i dag, så fikk man for første gang sett hva vannmangel kan føre til. Strømmen forsvant fra store deler av Sana'a, bensinprisene steg til himmelen og vannprisene steg i like stor grad. Når man vet at halvparten av innbyggerne i Jemen lever av $2 dagen, så er det vanskelig å få tak i vann når det koster det samme som en halvliter øl i butikken i Norge.
Så hvor går alt
vannet?
Det er det som er mest tragisk. Istedenfor å bruke vannet i
jordbruket og produsere mat, så går nesten 50 % av alt vann til å
dyrke Khat. Matjord tørker opp eller blir brukt til å dyrke
narkotika, rett og slett fordi det er mest lønnsomt på kort sikt
for bøndene. Jemen må dermed importere nesten all sin mat, og
er veldig utsatt for svingning i de globale matprisene, i tillegg
til at det ikke finnes vann. Dermed bruker flere og flere det meste
av inntekten sin på å kjøpe khat for da har de iallefall noe å
gjøre der de sitter uten jobb. Det øker igjen etterspørselen etter
khat, det fører til at flere ser muligheten til å tjene lette
penger på å dyrke khat, det fører til behovet for mer vann og det
bare øker vannproblemene. Bruken av khat fører til flere
helseproblemer, det samme gjør mangelen på rent vann og Jemen bare
dras lenger og lenger ned i sin egen gjørme. Dere ser dette er en
meget ond sirkel?
Så hva kan gjøres?
På kort sikt, det
vil si 10-15 år er det bare to muligheter for Sana'a om ting
fortsetter slik det er nå. Enten så må myndighetene finne
vannforsyninger utenfor Sana'a eller av-salte vannet fra Rødehavet
noe som er enormt dyrt. Den andre muligheten er rett og slett å
flytte folk dit vannet finnes. Det er antydet at det koster $10
milliarder å opprettholde enkle vannforsyninger til Sana'a de neste
20 år.
Av-salting av vann er noe som gjøres i Saudi-Arabia, men det koster enormt med penger og energi, og er lite sannsynlig når man ser på Jemen sine ressurser. Det som kan oppstå, og som både er sannsynlig og et skrekkscenario på samme tid er at Sana'a om 40 år er å betrakte som en spøkelsesby. Byen ligger midt i landet, på et fjellplatå og har ingen ressurser. Alt må fraktes inn i byen, og faren er stor for at en hovedstad uten vann ikke er en levedyktig hovedstad. Stenger man alle innfartsårer, som kun er to-tre hovedveier, pluss flyplassen, så kan ulike opprørsgrupper rett og slett sulte hovedstaden i hjel. Det kan igjen føre til masse-migrasjon til andre steder i Jemen eller ennå mer sannsynlig mot grensene til Saudi-Arabia. Derfor pøser Saudi-Arabia inn penger i Jemen for det er deres stor skrekk. Flere millioner som står ved grensen til Saudi-Arabia og som ikke har andre valg enn å ta seg over, rett og slett fordi det ikke finnes vannforsyninger i landet de kommer fra.
Det vi alltid kommer tilbake til er det som ble nevnt i forrige bloggpost. Jemen er helt avhengige av at de lykkes i reformprosessene og får en statsmakt som i større grad enn tidligere kan kontrollere ressurser og folk. Det er viktig å være tålmodig i denne prosessen, og ikke bare se på landet som et arnested for terroristgrupperinger som mange land i vesten fortiden gjør. For fokuserer man kun på sikkerhetstrusselen som Jemen fremstår som, og ikke tar tak i de underliggende sosiale og humanitære problemene så risikerer man en totalt «failed state» som både er uten styring og ikke i stand til å dekke de primær behovene til innbyggerne. Da sitter man igjen med et mye større problem enn den lille gruppen med jihadister som nå henger rundt i fjellene. Det man da kan sitte igjen med er en hel befolkning på 20 millioner som desperat vil ha tilgang på ressurser vi andre tar for gitt. Det er ikke et lystig scenario.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar