I dag er det den internasjonale kvinnedagen og mens det i Norge er mye å feire, er det ikke slik i Saudi-Arabia.
The Guardian har i en spennende serie, intervjuet kvinner over hele verden, om hva de anser at kan feires den 8. mars i deres respektive land. I Norge er Morgenbladets reporter Maria Reinertsen intervjuet og der legger hun mest vekt på at det at fedre har mer tid med barna som følge av nye permisjonsregler er noe som bør feires. Ser man deretter på hva Eman Al Nafjan (SaudiWoman) har å si om Saudi, så er det den rake motsetning.
I don't believe gender differences are so strongly felt anywhere in the world as in Saudi Arabia. Even strolling down the street, the great majority of men are in white ankle-length shirt dresses while women are, by law, required to wear a black abaya and head scarf wherever they go in public. And gender differences in rights and obligations are just as black and white as the dress code. Women are banned from driving their own cars; they are not allowed to run their own businesses; they are not allowed inside main government buildings; and they cannot travel abroad, no matter what their age, without official permission from their guardians, which has to be authorised by the government.
Det som er spennende er at Eman også peker på at det siste året har vært en liten milepæl for kvinner, selv om ting skjer sakte og med små, små skritt. Kvinner har startet Woman2Drive kampanjen og turt å utfordre regimet ved å sette seg bak rattet, med Manal Al-Sharif som deres ledestjerne. Kvinner har blitt lovet at de skal få delta i neste kommunevalg og også kunne stille til valg, selv om valget i seg selv er helt betydningsløst. Sist, men kanskje viktigst, så har kvinnene nå tatt over jobbene som menn hadde i undertøysforettninger. Dette fører til at tusenvis av kvinner, som ellers ikke kunne arbeidet, nå får seg egen inntekt og arbeidserfaring. Dette er små skritt som Eman selv sier, men i det minste så er det små skrittene tatt den riktige veien.
En annen blogger, SaudiJeans, har også (trolig tilfeldig) fokus på kvinner i dag. Han har bilder og øyenvitne skildringer fra demonstrasjoner på Universitetet for kvinner i Abha, hvor sikkerhetstyrker til slutt måtte bryte inn og oppløse opptøyene. Kvinnelige studenter skal ha protestert mot korrupsjon blant skolens ledelse, dårlige læringsvilkår og generelt dårlig behandling av lærere og studenter. Så det er kvinnene som hyler høyest i Saudi-Arabia fortiden og det er en spennende indre utvikling på gang i landet. Dessverre har jeg fått vite av mine kontakter i Riyadh at det religiøse politiet det siste halve året har blitt mye mer synlig og mer brutale mot kvinner, ved å blant annet slå dem med stokker om de ikke følger påbudene. Så selv med små skritt fremover, så har kvinnene i Saudi lite å feire i dag.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar