fredag 23. mars 2012

OPPDATERT: Jemen: Hvorfor ønsker Obama å holde en kritisk journalist i fengsel?

Denne fredagen blir det kun en liten post. Denne saken skulle jeg egentlig skrevet om i forrige uke, men jeg fikk ikke tid. Det er uansett en viktig og meget interessant sak. Det dreier seg om en jemenittisk journalist, Abdulelah Haider Shaye, som nå sitter fengslet i et jemenittisk fengsel etter sterkt press fra USA. Jeremy Scahill som jeg har nevnt tidligere på denne bloggen har skrevet en meget god og informativ artikkel om Shaye og grunnen til at han nå sitter fengslet. Det hele koker ned til Shaye sin forbindelse med Al-Qaida. 

I Jemen er han kjent som en kritisk og undersøkende journalist, som har Al-Qaida som et av sine spesialfelt. I 2009 ble Shaye for alvor kjent for amerikanske myndigheter etter at en treningsleir for Al-Qaida i Abyanprovinsen ble bombet av jemenittiske myndigheter. Eller det var det alle trodde. Shaye tok en stor risiko og reiste til området for å dokumentere hva som hadde skjedd og der så han noe helt annet enn hva som tidligere hva blitt dokumentert. Mange kvinner og barn var blitt drept og våpnene som ble brukt var amerikanske. Til sammen 14 kvinner og 21 barn mistet livet i angrepet, som i etterkant har vist seg å være gjennomført med USA i førersetet. Og ennå er det usikkert om angrepet i det hele tatt rammet Al Qaida medlemmer. Resten av historien kan dere altså lese i Scahill sin gode artikkel.  

Du bør også lese kommentarer fra Scott Horten, hvor han argumenterer for at Shaye holdes fengslet, ikke fordi han er tilknyttet Al-Qaida, men fordi han som kritisk journalist har avslørt amerikanske operasjoner i Jemen. Flaut for USA, ja, men ikke straffbart. 

Det alt koker ned til er om det er ok å fengsle en journalist fordi han har et kontaktnettverk i en terrororganisasjon og intervjuer dem? Eller om det er ok og fengsle en journalist som gjør jobben sin og avslører hemmlige militære operasjoner av fremmede makter i sitt eget land? Avisen The National mener iallefall at det ikke er lov og er støttet av mange internasjonale NGOer som Amnesty, Human Right Watch, Reporters Without Borders og Committee to Protect Journalists. Avisen har derfor startet en kampanje for å hjelpe Shaye og den siden vil jeg anbefale alle å gå inn å se på. Her finner dere alt materiale som har med saken å gjøre og så kan dere selv gjøre opp deres mening.

Så får vi bare håpe at oppmerksomheten fører til at det vil bli en løsning på saken. 

OPPDATERT 25 MARS
Det virker som om denne saken får mer og mer oppmerksomhet i internasjonal media, iallefall noen steder. Shaye som tidligere har freelancet for Al Jazeera, ABC og Washington Post har nå fått en av sine tidligere arbeidsgivere til å skape litt oppmerksomhet rundt seg. I programmet The Listening Post på Al Jazeera, et program med fokus på medier  i hele verden, så har de denne uken valgt å ha et halvtimes program om saken til Shaye, hvor blant Jeremy Scahill (@jeremyscahill) er intervjuet. Programmet kan du se under og du kan lese mer om Al Jazeera sin dekning her.  


Halvtimen som Al-Jazeera har laget er grundig dokumentert og du får et godt inntrykk av hva som har skjedd rundt saken til Shaye, med et kritisk blikk både på Shaye selv og på amerikanske og jemenittiske myndigheter. Jeg vil anbefale alle å se programmet og gjør opp deres egen mening etterpå. Mitt inntrykk er at det er noe som ikke helt stemmer når man kan holde en journalist innesperret, uten at det finnes bevis (så langt iallefall) for at han har gjort annet enn å være en kritisk journalist med et kildenettverk mange ville vært misunnelig på. 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar