lørdag 26. november 2011

Saudi Arabia: Undertøy og store klokker i Mekka

Mens den politiske farsen fortsetter å rulle i Jemen, så forholder Saudi-Arabia seg rolig internt. Landet har vært den store pådriveren for å få på plass GCC-avtalen for Jemen og lyktes endelig for noen dager siden. Mens Kongefamilien har jobbet med en "fredsløsning" i Jemen, så har det dukket opp noen mindre problem for kongedømmet (iallefall i norsk målestokk), men problemer som blir debattert kraftig innad i Saudi-Arabia.

Først gjelder det undertøy. I Saudi-Arabia er det slik at kvinner ikke skal jobbe i forretninger eller andre tilstelninger der det er en mulighet for at de kan omgås menn som de ikke er i slekt med. Et av disse stedene er undertøysforretninger. Dermed er det blitt slik at Saudi-Arabia har importert masse arbeidskraft til å gjøre den typen jobber og det er selvfølgelig bare menn som kan gjøre jobben. Så i undertøysforretninger står det som oftest menn fra India, Pakistan, Sri Lanka osv og jobber som selgere. Ofte menn som er ungkarer og som synes kvinnekroppen er veldig spennende. Ønsker du som kvinne å kjøpe en BH, undertøy eller andre intimplagg så må du oppsøke en butikk hvor det jobber bare menn som skal hjelpe deg. Menn som sjeldent har sett en naken kvinnekropp skal da hjelpe til med å velge ut riktig BH. Det er mildt sagt mange kvinner som ikke synes det er så moro.

Og bare for å gjøre det ennå verre så finnes det ikke prøverom for kvinner i klesbutikkene (det finnes for menn). Dette er begrunnet med at da er det en fare for at kvinnene kan vise hud som folk utenfor slekten ikke skal se. Derfor man ta med seg undertøyet hjem (eller inn på toalettene som mange gjør) og prøve det på og deretter returnere dette til butikken om det ikke passer. Og i butikken står gutta boys og kommer med nye anbefalinger, mens de prøver å flørte så godt de kan. Heldigvis har Kong Abdullah forstått at slikt kan det ikke fortsette. Så han utstedte i høst en ny lov som sa at det ville bli forbudt for menn å jobbe i undertøysforretninger for kvinner. Og med dette løser han to problemer, han skaper sårt tiltrengte arbeidsplasser for kvinner og han hindrer faren for "miksing mellom kjønnene". Denne saken har fått stor dekning de siste ukene i saudisk presse.

Arab News har hatt flere artikler om dette. Først la de vekt på at 2012 var året hvor kvinner endelig skulle få arbeide, men at de måtte ha mye salgstrening før de kunne bli begynne som selgere. (Men ufaglærte ungkarer kan gjøre det uten trening.) I en annen artikkel påpeker avisen at loven kan gi 150,000 kvinner muligheten til å delta i arbeidslivet.  Fra 4 Januar så skal loven tre i kraft og da må forholdene være lagt til rette. Det er mye negativt å si om Saudi-Arabia, men de skal ha skryt for å ha fremmet og gjennomført dette lovforslaget. Det gir muligheten for kvinner å få arbeidserfaring, være mer selvstendige og de unngår ydmykelsen hver gang de skal handle undertøy til seg selv!

Sagaen om klokketårnet i Mekka
En annen stor diskusjon som foregår i Saudi-Arabia er fremtiden for Islams helligste by, Mekka. Byen er en av de raskest voksende byene i verden (og med høyest kvadratmeterpris) og mange muslimer mener at byen mister mye av særpreget for hvert luksushotell som popper opp rundt Kabaaen. I en artikkel i Gulf News blir dette diskutert og avisen intervjuer flere muslimer som synes at utviklingen i Mekka er altfor massiv. Den krasseste kritikken er rettet mot et klokketårn som står tett opp mot Kabaaen.
The clock tower of the King Abdul Aziz Endowment, which is visible for miles around and stands next to the Grand Mosque, has been the focal point of criticism.
"What is not nice is that the outside design is not traditionally Arabic... What they created looks like the buildings in Australia, it does not give a feel of Arabs and Makkah," said Wafa Sbbet, 50, who came from Sydney for the Haj.
The tower, which overlooks the Ka'aba, was built over a demolished 18th-century Ottoman fort on a prominent Makkah hillside, now flattened to the ground.
Jeg har ikke vært i Mekka, av den enkle grunn av at jeg ikke er muslim. Men jeg har flere venner som har dratt på Umrah (pilgrimsreise) og de har i det hele vært overveldet. For en muslim er det å dra til Mekka noe av det mektigste du kan gjøre. Men på en annen side har de vært enormt kritisk til all byggevirksomheten og da spesielt klokketårnet. Det kan sees mange mil utenfor Mekka og er blitt et symbol på kommersialiseringen av byen de siste tiårene. Pilegrimer vil ha luksus og det får de i større grad. Og dessverre kan man vel nesten si, så vil byggevirksomheten bare fortsette. Og ser man på bildet under, hentet fra artikkelen, så er det ikke rart at folk reagerer. Klokketårnet, knyttet til et hotell, er bygget tett opp i Kabaaen og det ser rett og slett ganske fælt ut. Det som er bra er at det iallefall er en diskusjon rundt hvordan bevare et kulturhistorisk sted med så mye betydning for mange mennesker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar