I gårsdagens The Guardian stod det er leserinnlegg på trykk, om en sak som fortjener den oppmerksomheten den kan få. Kommentaren Why is no one protecting Saudi Arabia's child brides? setter fokus på giftemålspraksisen i Saudi-Arabia hvor det ikke finnes noen minimumsalder for å gifte bort jenter. Og forfatteren, Ali-al-ahmed, stiller spørsmålet om hvorfor land i Vesten som prater høyt om både menneskerettigheter og kvinners stilling, i stor grad unnlater å sette fokus på dette problemet.
Ahmed bruker et forstående bryllup i Qassim hvor en 10 årig og en 8 årig jente skal giftes bort denne uken. Bryllupet er arrangert fordi faren deres sliter økonomisk og unge jenter kan innbringe opp mot $40 000 i medgift som familien får. Menneskehandel ville jeg kalt det, men i Saudi-Arabia er dette ganske normalt. Det bør allikevel understrekes at Qassim er kjent som den mest konservative byen i hele Saudi-Arabia, stedet hvor Wahhabismen har sitt opphav. Slike "barnebryllup" er mindre utbredt i større urbane sentra, men det eksisterer også der.
Hoveddelen av artikkelen er en kritikk av USA, Europa og FN-organisasjonene som i stor grad har holdt kjeft om dette problemet, mens de i andre forumer hyler høyt om menneskerettigheter og barns rettigheter. For det er tross alt barn vi har med å gjøre her.
At a public conference, I asked a former senator, Chuck Hagel (seated next to Prince Turki al-Faisal, a former head of Saudi intelligence), if he personally or the US would accept the friendship and alliance of a family that allows child marriage. The answer was nothing short of shocking: "We cannot decide for other countries what is appropriate or not," he said.Selv om det selvfølgelig er realpolitiske vurderinger bak mange vestlige lands unnlatelsessynder når det kommer til kritikk av barneekteskap, så har Ahmed et poeng. Ingenting vil endres om man ikke får frem at dette ikke er akseptabelt.
So far, no UN body, such as Unicef or the human rights council, has issued a single statement condemning child marriages in Saudi Arabia. In fact, not one country has made a statement in the human rights council on this issue, and not a single western government has asked the Saudi monarchy to stop the practice. The ugly tradition of child marriage thus continues with the help of the monarchy and its apologists in the west.
Og dette er ikke hele historien. Det som nesten er verre er at noen rike saudiere utnytter fattige arabiske familier når de er på ferie. Det finnes utallige historier som saudiere på besøk i Jemen, Egypt eller andre arabiske land og som "gifter seg midlertidig" med unge jenter, mot betaling til familien, og deretter skiller seg etter noen uker, når ferien er over. Mannfolkene drar hjem, mens jentene på kanskje 12-13 år er utstøtt av familien siden de er skilt, og ikke lenger jomfruer, og må finne egne måter å forsørge seg på.
Barneekteskap er et problem mange andre steder enn i Saudi-Arabia. Journalist Cynthia Gorney har i en artikkel for National Geographic reist rundt i verden og dokumentert ekteskap mellom barn og voksne menn. Tøff lesning, men artikkelen anbefales sterkt. Barnebruder i Jemen og India. Det er også lagt ut et bildegalleri som du kan se under:
Child Brides - Photo Gallery - Pictures, More From National Geographic Magazine
Fotografen Stephanie Sinclair har også satt sammen en film, basert på bildene hun har tatt, hvor hun har samlet intervjuer med ulike unge jenter som har blitt giftet bort i all for ung alder hentet fra denne siden. Videoen ser du under:
Som det sies i videoen så er dette en praksis som kun kan endres om det legges press på at alle jenter skal gå på skolen. Det store problemet er at disse jentene ofte blir tatt ut av skolen når de blir giftet bort og dermed ikke får en utdanning eller lærer hvordan verden fungerer. Noe som også skjedde med mødrene deres. En ond spiral med andre ord. Mange av jentene vet rett og slett ikke hva sex er før de blir utsatt for overgrep og få skjønner hvordan man blir gravid. Så utdanning må vektlegges, i tillegg til at det innføres en minstealder for giftemål. I Jemen er den lovfestet til 17 år, men på bygda følges ikke loven.
Men et lite lyspunkt til slutt. Historien om Nujood Ali gir håp. Den da ti år gamle jenten skulle giftes bort, men nektet, og dro inn til Sana'a for å prøve saken for en domstol. Og den saken vant hun. I etterkant har Hillary Clinton kalt Nujood en av hennes helter og saken har fått stor nyhetsdekning. Dessverre er dette bare en av de få lyspunktene, men det viser iallefall at samfunnet kan endres. Bildet under er tatt av Stephanie Sinclair som møtte Nujood i etterkant av at hun hadde vunnet saken og fått begynt på skolen. Et nydelig bilde.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar